Delikates ze śliwowicą

Składniki: 10 dag czekolady, 8 dag masła, 2 jajka, 10 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag cukru , 2 op. cukru waniliowego, 7 łyżek śliwowicy, po 35 dag mielonego twarogu i śmietany kremówki, szczypta soli, 4 łyżeczki żelatyny, tłuszcz do formy, polewa czekoladowa i owoce.

Reklama

1. Czekoladę stop z masłem. Przestudź. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do masy czekoladowej. Dołóż jajka, 1/2 cukru i cukru waniliowego oraz sól. Wymieszaj mikserem.

2. Tortownicę o śr. 20 cm posmaruj tłuszczem. Nałóż przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz 25 minut. Gotowy spód wyjmij z tortownicy, odłóż do wystudzenia. Potem skrop go 1/2 śliwowicy.

Żelatynę namocz i rozpuść, podgrzewając. Twaróg utrzyj z resztą cukru i drugim cukrem waniliowym. Wymieszaj z pozostałą śliwowicą. Śmietanę ubij, ostrożnie połącz z żelatyną i domieszaj do masy serowej. Krem rozsmaruj na przygotowanym spodzie.

Tort schładzaj 4 godziny. Udekoruj stopioną polewą czekoladową i owocami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: 200 g masła lub margaryny, 150 g ciemnej czekolady, 2 jajka, 115 g cukru pudru, 75 g kakao, 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub aromat waniliowy, 4 łyżki mleka lub rumu,... więcej