Delikatna pavlova z figami

Na bezę: • 3 białka •100 g fruktozy (ok. 7 łyżek) • łyżeczka octu winnego • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. Na krem: • 1 opakowanie serka mascarpone • 2 łyżki mleka • 1/2 esencji waniliowej • 4 świeże figi do dekoracji.

Reklama

Białka ubij na sztywno. Podczas ubijania stopniowo (po łyżeczce) dodawaj fruktozy. Na koniec wlej łyżeczkę octu, wsyp mąkę i wymieszaj. Pianę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując krążek wielkości talerza.

Wstaw do nagrzanego piekarnika. Trzymaj w temperaturze 180 stopni przez 5 minut, a potem w temperaturze 150 stopni C przez ok. 1,5 godziny (sprawdzaj co jakiś czas, czy beza nie brązowieje). Zostaw ją do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.

Serek marscarpone zmiksuj z mlekiem i esencją waniliową (krem nie musi być słodki). Figi umyj, pokrój na ćwiartki. Krem wyłóż delikatnie na bezę, udekoruj figami.

• 1 godzina 40 minut + czas stygnięcia • dla 6–8 osób • cena 22 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Show

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej