Deser kawowy z jabłkami

Składniki na 8 porcji: ■ 8 dużych soczystych jabłek ■ 2 łyżki pomarańczowej galaretki w proszku ■ mała paczka kawowych herbatników ■ 250 ml śmietanki 36% ■ 2 płaskie łyżeczki żelatyny ■ 2 łyżki cukru pudru.

Przyrządzanie:

➊ Jabłka umyj i obierz ze skóry. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, po czym przełóż je do garnka i smaż około 15 minut.

Reklama

➋ Po tym czasie dosyp galaretkę w proszku i dokładnie wymieszaj. Odstaw owoce do ostygnięcia.

➌ Na dnie szklanek rozłóż część pokruszonych herbatników. Wyłóż na nie mus jabłkowy.

➍ Rozpuszczoną wcześniej żelatynę połącz z ubitą śmietanką i cukrem pudrem. Nałóż ją jako kolejną warstwę deseru.

❺ Wierzch posyp resztą ciastek.

Jadwiga Kwiek z Zakliczyna

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Super TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej