Deser kawowy z jabłkami

Składniki na 8 porcji: ■ 8 dużych soczystych jabłek ■ 2 łyżki pomarańczowej galaretki w proszku ■ mała paczka kawowych herbatników ■ 250 ml śmietanki 36% ■ 2 płaskie łyżeczki żelatyny ■ 2 łyżki cukru pudru.

Przyrządzanie:

➊ Jabłka umyj i obierz ze skóry. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, po czym przełóż je do garnka i smaż około 15 minut.

Reklama

➋ Po tym czasie dosyp galaretkę w proszku i dokładnie wymieszaj. Odstaw owoce do ostygnięcia.

➌ Na dnie szklanek rozłóż część pokruszonych herbatników. Wyłóż na nie mus jabłkowy.

➍ Rozpuszczoną wcześniej żelatynę połącz z ubitą śmietanką i cukrem pudrem. Nałóż ją jako kolejną warstwę deseru.

❺ Wierzch posyp resztą ciastek.

Jadwiga Kwiek z Zakliczyna

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Super TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej