Deser z ciasteczkami

Składniki na 10-12 porcji: 200 g masła lub margaryny, 150 g ciemnej czekolady, 2 jajka, 115 g cukru pudru, 75 g kakao, 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub aromat waniliowy, 4 łyżki mleka lub rumu, 350 g okrągłych herbatników pełnoziarnistych lub maślanych, 50 g białej czekolady

Przygotowanie:

1. Ciemną czekoladę połam na mniejsze kawałki. Do rondelka włóż masło lub margarynę oraz czekoladę. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Do miski wbij jajka, wsyp cukier, ubij mikserem. Zmniejsz obroty i, wciąż miksując, dodaj kakao, cukier wanilinowy lub kilka kropli aromatu waniliowego oraz mleko albo rum. Na koniec wlej przestudzoną masę czekoladową i miksuj aż składniki dokładnie się połączą. Odłóż 4-5 łyżek masy.

Reklama

2. Małą tortownicę wyłóż folią spożywczą lub folią aluminiową. Na spodzie rozłóż herbatniki, wolne miejsca wypełnij połamanymi na mniejsze kawałki ciasteczkami. Posmaruj ¼ masy kakaowej. W ten sam sposób przygotuj jeszcze 3 warstwy deseru. Ostatnia warstwa to masa czekoladowa. Wstaw do lodówki na 2-3 godz. Deser wyjmij z tortownicy. Boki posmaruj odłożoną masą czekoladową i udekoruj roztopioną białą czekoladą.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 420 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej