Deser z jagodami i bitą śmietaną

Składniki na 2 porcje: ● 15 dag jagód ● 1,5 łyżki cukru pudru ● 3-4 bezy (około 3 dag) ● mała dobrze schłodzona śmietana 36% ● cukier puder do smaku ● kilka listków mięty i jagód do dekoracji

Reklama

❶ Jagody umyj i osusz. Przełóż je do miseczki, a następnie połącz z cukrem pudrem i delikatnie rozgnieć. Odstaw na około pół godziny, żeby puściły więcej soku.

❷ Bezy pokrusz na mniejsze kawałki, a schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.

❸ W szklance ułóż warstwę bez, jagód i śmietany, aż do wyczerpania składników. Deser posyp jagodami i miętą.

Czas przygotowania: 60 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 360. Stopień trudności: łatwy.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej