Deser z mikrofali

Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów.

1 Filiżanki posmaruj masłem, wysyp biszkoptami. Żółtka utrzyj z 8 dag cukru. Dalej ucierając, dodawaj olej oraz mleko. Mąkę wymieszaj ze skrobią i sodą. Białka ubij z resztą cukru. Połącz masę żółtkową z mąką i pianą.

Reklama

2 Mrożone owoce rozmroź, pozostaw na sicie do osączenia. Ciasto rozłóż do przygotowanych filiżanek. Dodaj porcje owoców, lekko przemieszaj. Wstaw do kuchenki mikrofalowej. Ustaw moc 800 W. Piecz ok. 3 minuty.

czas ok. 15 min; porcja – 250 kcal, cena 1,90 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej