Domowe lody owocowe

Składniki na 4 porcje: 1 szkl. tłustego mleka, 1 szkl. śmietany kremówki, 6 żółtek, 1/2 szkl. cukru, 50 dag truskawek (ew. innych miękkich owoców sezonowych, np. malin, jagód, moreli).

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

1. Żółtka utrzyj z cukrem. Do garnka wlej mleko oraz śmietanę, zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj utarte żółtka. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut, aż krem zgęstnieje.

2. Truskawki opłucz, oczyść, zmiksuj. Owoce przetrzyj przez sitko. Krem śmietanowy przestudź, wymieszaj z musem truskawkowym. Masę lodową przelej do metalowej miseczki. Wstaw do zamrażalnika na 2 godz. Następnie wyjmij i zmiksuj. Wstaw ponownie do zamrażalnika na 30 minut. Miksowanie i mrożenie masy powtórz 4–5 razy.

Reklama

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Superrady:

● Chcesz wzbogacić smak deseru? Dodaj do masy truskawkowej posiekaną białą czekoladę albo likier kokosowy.

● Przed podaniem lody włóż na 15–20 min do lodówki. Masa stanie się miękka i łatwiej uformujesz z niej zgrabne kulki.

● Dla dzieci przygotuj lody na patyku: masę przelej do kubków po jogurcie i wetknij szpatułki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej