Drożdżowa kratka

Składniki na 12-14 porcji: 60 dag mąki pszennej typ 500, 10 dag cukru, 4 dag świeżych drożdży, 12 dag masła, 4 jajka, 3/4 szkl. mleka, jajko rozmieszane z mlekiem do posmarowania wierzchu, szczypta soli, 40 dag czarnych porzeczek, 15 dag twarogu śmietankowego, po 1 łyżce masła i waniliowego cukru, 1 łyżka mąki pszennej, cukier puder do oprószenia.

1 Masło roztop i odstaw. W miseczce rozetrzyj drożdże z 2 łyżeczkami mąki, łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej z solą.

Reklama

2 Jajka umyj, rozbij – żółtka utrzyj z resztą cukru, białka ubij na sztywną pianę. Do mąki dodawaj po kolei żółtka, białka i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrób na gładkie ciasto. Wlej masło i dalej wyrabiaj, aż ciasto wchłonie masło. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

3 Twaróg utrzyj z masłem, cukrem i mąką. Ciasto jeszcze raz zagnieć. Odkrój 2/3 i rozwałkuj na koło. Przełóż do tortownicy z pergaminem, rozłóż ser i umyte porzeczki. Resztę ciasta cienko rozwałkuj i poodcinaj paseczki.

Ułóż je na wierzchu ciasta i posmaruj jajkiem z mlekiem. Piecz w 170ºC przez ok. 50-60 minut. Po ostygnięciu posyp pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej