Drożdżowe kokosanki

Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej, 5 dag drożdży, 5 żółtek, 10 dag drobnego cukru, 3 łyżki wiórków kokosowych, 10 dag masła, 250 ml mleka, 1/2 kieliszka spirytusu. Dodatkowo: ok. 3/4 szkl. dżemu do nadziewania, polewa z 2 mlecznych czekolad rozpuszczonych z 3 łyżkami śmietany kremówki, kolorowa posypka, mąka do oprószenia dłoni i blatu, olej do głębokiego smażenia.

1. Ciepłe mleko wlej do miski. Dodaj pokruszone drożdże, po łyżeczce mąki i cukru, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Dodaj mąkę, wiórki, żółtka utarte z cukrem i spirytus. Zagnieć ciasto, wlej ciepłe masło i wyrabiaj przez 15 minut. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Reklama

2. Po godzinie zagnieć krótko ciasto jeszcze raz. Rękami obsypanymi mąką odrywaj po małym kawałku. Formuj kuleczki o średnicy ok. 3 cm. Kuleczki ułóż (zachowując miejsce na wyrośnięcie) na wysypanym mąką blacie lub stolnicy. Zostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej olej w szerokim garnku.

3. Pączki smaż na oleju, osączaj na ręczniku papierowym. Ciepłe nadziewaj dżemem (za pomocą grubej strzykawki). Zimne posmaruj polewą, udekoruj posypką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej