Drożdżowe zawijasy

Składniki: 1/2 kg mąki, 2 duże jajka, 10 g suchych drożdży, 5 dag masła, 2 łyżki cukru, szklanka mleka, 4 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki lub z renklod, 2 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych, olejek cytrynowy, 1/2 kg śliwek, cukier w perełkach.

Przygotowanie ok. 90 minut • Porcja 300 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12 porcji

Reklama

1. Dwie szklanki mąki wymieszaj z drożdżami i łyżką cukru. Wlej ciepłe mleko, roztopione masło i wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.

2. Śliwki umyj, osusz, rozetnij je wzdłuż na pół i usuń pestki.

3. Jajka ubij z łyżką cukru i kilkoma kroplami olejku cytrynowego. Dodaj je do ciasta wraz z resztą mąki i ponownie wyrabiaj do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstaw do wyrośnięcia.

4. Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm, nadając mu kształt prostokąta. Na cieście rozsmaruj równomiernie dżem i posyp orzeszkami. Na wierzchu porozkładaj połówki śliwek.

5. Zwiń ciasto w roladę, dociskając zawinięty brzeg. Następnie pokrój ją w plastry o grubości około 2,5 cm.

6. Plastry ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Posyp je cukrem w perełkach. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz zawijasy około 50 minut, aż się pięknie przyrumienią.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej