Drożdżowy kołacz z winnym syropem Przygotowanie ok. 2 godziny i 30 minut 1 porcja 370 kcal Fot.: R

Składniki na 10 porcjI 40 dag mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 120 ml ciepłego mleka, 4 jajka, 2 łyżki cukru, 1 op. cukru waniliowego, 15 dag masła, skórka otarta z 1/2 cytryny, 15 dag posiekanych kandyzowanych owoców; Syrop: 125 ml półwytrawnego białego wina lub soku z pomarańczy, 10 dag cukru; Dodatkowo: 20 dag cukru pudru, 2-3 łyżki nektaru wiśniowego, posiekane pistacje i migdały do posypania, masło i mąka do przygotowania foremki.

Reklama

1 Masło stop, odstaw do wystudzenia. Drożdże wkrusz do kubeczka, rozetrzyj je z łyżką cukru. Dodaj 50 ml ciepłego mleka i tyle mąki, by powstał zaczyn o konsystencji ciasta na naleśniki. Przykryj go, odstaw od wyrośnięcia.

2 Pozostałą mąkę i cukier wsyp do dużej miseczki. Dodaj cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Wbij jajka. Wlej pozostałe mleko. Dołóż wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie ciasto.

Pod koniec zagniatania dodaj kandyzowane owoce i stopione wcześniej masło. Wyrabiaj ciasto jeszcze kilka minut. Potem miseczkę przykryj lnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Foremkę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Przełóż do foremki. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, by ponownie wyrosło. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz ok. 50 minut.

3 Ugotuj syrop z cukru i wina. Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwaj wykałaczką. Nasącz przygotowanym syropem. Odstaw do wystudzenia. Nektar wiśniowy utrzyj z cukrem pudrem na gęsty, gładki lukier. Posmaruj nim grubo wierzch ciasta. Zanim polewa zastygnie, posyp ciasto posiekanymi migdałami oraz pistacjami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji : 6 łyżek oleju, 20 dag cukru, 6 jajek, 1 łyżka octu, 25 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 op. cukru waniliowego, tłuszcz i kasza manna do przygotowania... więcej