Duet serowo-makowy z jabłkami

Składniki na 30 porcji. Na spód: po 20 dag masła i cukru, 1 jajko, 50 dag mąki pszennej, 1/2 op. proszku do pieczenia. Na masę serową: 3 jajka, 75 dag mielonego twarogu, 4 łyżki oleju, 20 dag cukru, 1 op. budyniu waniliowego. Na kruszonkę: 7 dag cukru, po 15 dag masła i mąki pszennej. Dodatkowo: 1 słoik (1 litr) duszonych jabłek na szarlotkę, 1 duża puszka masy makowej.

Zdjęcie

Duet serowo-makowy z jabłkami /123/RF PICSEL
Duet serowo-makowy z jabłkami
/123/RF PICSEL

Czas przygotowania: 110 minut. 1 porcja: 390 kcal. Cena porcji: 1,20 zł

1. Składniki ciasta na spód zagnieć. Blachę wyłóż pergaminem. Wylep przygotowanym ciastem. Posmaruj masą makową (możesz domieszać posiekane orzechy i rodzynki). Wstaw do lodówki.

Reklama

2. Składniki masy serowej zmiksuj na gładko. Rozsmaruj na warstwie makowej. Na to wyłóż duszone jabłka. Z podanych składników szybko zagnieć kruszonkę. Równomiernie rozsyp ją na wierzchu placka.

Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 65–75 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej