Efektowna krucha tarta z jabłkami i śliwkami

Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 40 dag mąki pszennej, 24 dag zimnego masła lub margaryny, 12 dag cukru pudru, szczypta soli, 5-6 łyżek zimnej wody. Na nadzienie: 4-5 średnich jabłek, 30 dag śliwek, np. węgierek, 4-5 łyżek cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Ponadto: 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sok z ½ cytryny, cukier puder.

Reklama

Przygotowanie:

1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól oraz cukier, wymieszaj. Następnie dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz wodę, szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części, z każdej uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min.

Jedną częścią ciasta wyłóż dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz ok. 10 min w temperaturze 180°C. Potem usuń fasolę.

2. Śliwki i jabłka umyj. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny. Ze śliwek usuń pestki, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Przełóż do jabłek, dodaj cukier, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.

3. Podpieczone ciasto posyp bułką tartą, wyłóż owoce. Drugi kawałek ciasta rozwałkuj, foremką w kształcie serca wytnij ciasteczka. Ułóż je na wierzchu owoców i tak, by lekko na siebie zachodziły. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 50-60 minut w temperaturze 180°C.

Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem. Rada: Ciasto łatwiej będzie się wałkowało pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia (nie będzie się przyklejało do wałka).

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 370 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej