Efektowny tort

Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej. Na krem: 50 dag jagód, ½ szklanki cukru, 2 łyżeczki żelatyny, 50 dag serka mascarpone, 400 ml śmietanki kremówki 30 proc. Ponadto: 300 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1-2 łyżki cukru pudru, 1 opa kowanie śmietan fixu, wiórki kokosowe.

Przygotowanie:

Reklama

1. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec łyżka po łyżce wsy pując cukier. Nie przerywając ucie rania dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp obie mąki, wymieszaj łyżką. Piecz 35-40 min w temp. 170°C. Gdy wystygnie, przekrój na 3 blaty.

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku. Umyte jagody rozdrobnij blenderem. Przełóż do rondelka, wsyp cukier, podgrzej. Dodaj żelatynę, wymieszaj.

Mascarpone i śmietankę kre mówkę włóż do miski, ubij mikserem. Dodaj mus jagodowy, wymieszaj.

2. Mocno schłodzoną śmietankę wraz ze śmietan fixem ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier puder. Pierwszy i drugi blat ciasta posmaruj kremem. Przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki posmaruj ubitą śmietaną. Posyp wiórkami kokosowymi.

Przygotowanie: 60 minut. Porcja: 530 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej