Efektowny tort w paski

Składniki na 10-12 porcji: Na spód: 15 dag mąki pszennej, 3 dag cukru pudru, 7 dag zimnej margaryny. 1 żółtko l 2 łyżki zimnej wody. Na biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru. 1 duże opakowanie cukru wanilinowego, 1 szklanka mąki pszennej. 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 czubate łyżki kakao, szczypta soli. Na krem: 25 dag malin, ¾ szklanki cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 25 dag miękkiego masła. Ponadto: 5 dag dżemu morelowego lub brzo skwiniowego, 30 dag śmietany kremówki 30 proc., 2-3 łyżki cukru pudru, wiórki czekoladowe, 3-4 brzoskwinie

Reklama

Przygotowanie: 1. Przygotuj kruchy spód. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Wylep nim dno tortownicy, włóż do lodówki na ok. 30 minut. Następnie spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem i piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wystudź.

2. Przesiane obie mąki wymieszaj z kakao i solą. Do miski wbij jajka, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Zmiksuj na puszystą masę. Następnie w kilku porcjach dodaj suche składniki, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wylej na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 12-15 min w temperaturze 180°C. Wystudź.

3. Do proszku budyniowego dodaj mąkę ziemniaczaną oraz 2-3 łyżki wody, wymieszaj. Do rondelka włóż maliny, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, podgrzewaj około 5 min aż owoce puszczą sok i się rozpadną (można je lekko rozgnieść widelcem). Wlej rozpuszczony proszek budyniowy, mieszając gotuj aż masa zgęstnieje. Wystudź. Masło utrzyj mikserem na puch i stopniowo dodawaj budyń malinowy.

4. Podpieczony kruchy spód posmaruj dżemem i ułóż w tortownicy. Biszkopt pokrój wzdłuż na 5-6 równych pasków. Każdy pasek posmaruj kremem. Pierwszy pasek ciasta zwiń w roladę i ustaw go na środku ciasta. Kolejne paski zawijaj wokół ustawionej roladki, zaczynając tam, gdzie skończył się poprzedni pasek aż powstanie ślimak. Nałóż obręcz na tortownicę i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.

5. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder. Wierzch oraz boki tortu posmaruj ubitą śmietaną. Udekoruj owocami i wiórkami czekoladowymi.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut. Porcja: 470 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej