Ekspresowe ciasteczka z dżemem

Składniki na 25 sztuk: 1 opak. ciasta francuskiego, 3/4 szkl. ulubionego dżemu, 5 dag drobnego cukru lub 1 op. cukru waniliowego, masło do wysmarowania blaszki.

Reklama

1. Piekarnik nagrzej do 210°C. Z ciasta francuskiego wytnij foremką do pierników 25 kwiatów. Posyp je cukrem, a na środku każdego ciasteczka połóż odrobinę dżemu.

2. Blaszkę wyłóż pergaminem i posmaruj cienko masłem. Ułóż ciasteczka. Wstaw do piekarnika i piecz 12-15 minut, aż kwiatuszki się zrumienią. Wystudzone ciasteczka trzymaj w zamykanym metalowym pudełku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 10 dag mąki pszennej, 8 dag masła, 2 jajka, 160 ml wody. Krem: 300 ml śmietany kremówki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 1 dojrzały banan. Polewa: po 5 dag czekolady... więcej