Fale Dunaju z rabarbarem

Składniki na 18 porcji 200 g margaryny lub masła 150 g cukru 5 jajek 260 g mąki gładkiej 1 proszek do pieczenia 20 g kakao 6 łyżek mleka 300 g rabarbaru Polewa: 40 g białej czekolady 50 g ciemnej czekolady

Reklama

Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej dodać połowę piany z białek oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać przesiane kakao i mleko. Wymieszać.

Blachę z wyższą krawędzią wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać najpierw jasne ciasto, a na nim rozsmaro wać ciemne ciasto.

Obrany rabarbar pokroić w kawałki o długości odpowiadającej szerokości blachy. Poukładać je na cieście kakaowym w odległości ok. 1 cm od siebie i lekko wcisnąć w ciasto. Wyłożyć połowę piany z białek.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec około 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Rozpuścić białą czekoladę, rozprowadzić ją na powierzchni schłodzonego ciasta, poczekać, aż stężeje. Rozpuścić ciemną czekoladę, rozprowadzić na jasnej polewie. Zanim ciemna polewa stężeje, utworzyć na niej dekoracyjne fale, np. za pomocą widelca. Gdy polewa stężeje, pokroić ciasto w kawałki.

Czas przygotowania: około 90 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej