Francuski torcik czekoladowy z likierem wiśniowym

Wykwintny deser.

Zdjęcie

Smacznego   /123RF/PICSEL
Smacznego  
/123RF/PICSEL
Składniki: - 25 dag czekolady deserowej (półsłodkiej),

- 22 dag masła ,

Reklama

- 9 dag cukru,

- 2 łyżki brandy lub likieru wiśniowego ,

- 5 dużych jajek,

- łyżka mąki,

- cukier puder do posypania deseru,

- ewentualnie bita śmietana, jako dodatek

Przygotowanie:

Krok 1

Czekoladę drobno posiekaj. Masło pokrój w małą kosteczkę. Oba składniki umieść w rondlu. Dosyp cukier i mieszając podgrzewaj całość na małym ogniu, aż składniki się stopią i połączą w gładką masę.

Zestaw z ognia i lekko przestudź. Następnie do masy czekoladowej wlej brandy, dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Jajka wbij do dużej miski i ubij je na puszysty, gęsty krem (około 2 minuty na najwyższych obrotach). Pod koniec ubijania powoli małymi porcyjkami wsyp mąkę.

Następnie przełącz mikser na najniższe obroty. Dalej mieszając masę jajeczną ostrożnie, cienkim strumieniem dolewaj do niej masę czekoladową.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. C. Tortownicę obficie nasmaruj tłuszczem. Spód wyłóż pergamiem i również nasmaruj tłuszczem. Spód i boki tortownicy szczelnie obwiń folią aluminiową, aby do środka nie nalała się woda. Tak przygotowaną tortownicę napełnij masą czekoladową. Wstaw do większej blaszki. Nalej wodę na wysokość 2 cm.

Krok 4

Ciasto w dwóch blachach wstaw do piekarnika na 30 min. Kiedy boki ciasta stwardnieją, a środek pozostanie miękki, wyjmij tortownicę z blachy, usuń folię. Ostudź. Torcik zapadnie się w środku i w miarę schładzania stanie się cieńszy. Odepnij obręcz tortownicy i przewróć ciasto na drucianą podstawkę, usuń dno tortownicy i pergamin. Tort oprósz pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej