Francuskie ciasto bożonarodzeniowe

Składniki na 8 porcji: Biszkopt: 5 jajek, 125 g cukru pudru, 125 g mąki migdałowej, 35 g mąki, 25 g rozpuszczonego masła, 4 białka, szczypta soli. Krem: 10 żółtek w temperaturze pokojowej , 250 g cukru, 300 g miękkiego masła, pasta pralinowa. Ponadto: 300 ml syropu cukrowego, 200 ml ciemnego rumu, dekoracje z lukru.

Przygotowanie:

Reklama

Jajka zmiksuj z cukrem pudrem i mąką migdałową na puszysta masę. Dodaj przesianą mąkę i masło. Białka ubij z solą na sztywno i delikatnie połącz z masą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto, tak by miało kształt prostokąta. Piecz w 180°C. Zdejmij z blachy i ostudź.

Cukier rozpuść w niewielkiej ilości wody i gotuj, aż osiągnie 121°C. Żółtka zmiksuj, dodając stopniowo gorący cukier z wodą. Miksuj, aż masa będzie biała. Dołóż masło i dalej miksuj. Dodaj pastę pralinową (2-4 łyżki w zależności od intensywności smaku).

Syrop wymieszaj z rumem i posmaruj nim powierzchnię ciasta. Posmaruj połową kremu. Zwiń ciasno w roladę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę z resztą kremu. Posmaruj roladę pozostałym syropem z rumem i przełóż na talerz. Pozostały krem przełóż do worka cukierniczego i  ozdób wierzch rolady. Udekoruj.

Czas przygotowania: 2,5 godz. Poziom: średni

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

TV14
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej