Francuskie miniszarlotki

Skład na 8–10 sztuk: ● 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 jabłka do pieczenia (gloster, ligol, szara reneta, antonówka), 1 łyżka brązowego cukru, 1 jajko, szczypta cynamonu, 1 szklanka cukru pudru i sok z 1/2 cytryny na lukier.

Jabłka obieram, kroję w kosteczkę, wrzucam do miski, mieszam z cynamonem i brązowym cukrem.

Reklama

Ciasto rozwijam na stolnicy. Szklanką lub kubkiem wycinam kółeczka. Brzegi smaruję rozkłóconym jajkiem. Na środku każdego kółka kładę porcję jabłek. Przykrywam drugim kółkiem. Zlepiam za pomocą widelca. Wierzch szarlotek nacinam na krzyż.

Ciastka układam w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Po 20–25 minutach wyjmuję. Z cukru pudru i soku z cytryny (lub pomarańczy) ucieram lukier. Dekoruję chłodne szarlotki.

Czas przygotowania 35 minut Cena jednej sztuki 0,90 zł

Józef Pancerz, Wojnicz

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej