Francuskie poduszeczki w czekoladzie

Składniki na 12 sztuk: 1 duże op. mrożonego ciasta francuskiego, 3 morele albo 3 małe brzoskwinie, 15 dag gorzkiej czekolady, 5 dag białej czekolady, 10 dag kremu orzechowego typu nutella (powinien mieć temperaturę pokojową), 4 łyżek dość drobno posiekanych migdałów, 1 jajko.

Reklama

1. Ciasto francuskie wyjmij na blat i pozostaw, by rozmroziło się w temperaturze pokojowej. Morele zalej w misce wrzątkiem. Po 3 mi- nutach wyjmij je łyżką cedzakową, przełóż na durszlak i polej zimną wodą. Dokładnie osącz, zdejmij skórkę. Owoce przekrój na pół, usuń pestki, a miąższ potnij w plasterki.

2. Połowę gorzkiej czekolady zetrzyj grubo na tarce. Wymieszaj z kremem orzechowym (w wersji dla dorosłych możesz dodać 2 łyżki likieru czekoladowego, kawowego albo migdałowego).

3. Rozmrożone ciasto rozwiń i pokrój na 12 jednakowej wielkości kwadratów. Ich brzegi pos maruj rozmąconym białkiem jajka. Na środek każdego nałóż po porcji kremu orzechowo-czekoladowego i obłóż plasterkami moreli. Kwadraty złóż na pół, mocno dociśnij brzegi. Wiechrzy powstałych bułeczek pos- maruj rozmąconym żółtkiem i posyp migdałami. Ułóż bułki na blasze przykrytej pergaminem.

Piecz 20 min w 220 st. Ostudź na kratce kuchennej. Pozostałe czekolady połam, stop w kąpieli wodnej, przestudź. Udekoruj polewą poduszeczki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej