Francuskie ślimaczki

Kiedyś zostałam poproszona o przygotowanie kolacji na zamówienie. Oto co zrobiłam na deser.

Przepis przysłała Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic

op. ciasta francuskiego, kubeczek serka ricotta, szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu), 2 łyżki rodzynek , marcepan (wielkość batona 10-15 dag), 100 ml rumu, op. cukru waniliowego, łyżeczka cukru, jajko.

Reklama

1. Wiśnie (osączone z kompotu) zalej rumem, odstaw na godzinę. Ciasto francuskie rozwiń, całe dokładnie posmaruj serkiem ricotta, posyp cukrem waniliowym.

Wiśnie lekko osącz z rumu, rozsyp na cieście. Marcepan pokrój na malutkie kawałeczki, posyp ciasto. Dość ciasno zwiń, formując roladę. Ostrym nożem pokrój na plastry grubości około 3 cm.

2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż ślimaczki w dość dużych odstępach. Jajko roztrzep, posmaruj ślimaczki, posyp rodzynkami i cukrem. Piekarnik rozgrzej do temp. 190°C. Wstaw blachę, piecz ok. 20 minut, aż ślimaczki będą miały złoty kolor. Ostudź.

czas przygotowania 40 min, ilość porcji 20, cena za porcję 1,70 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej