Francuskie ślimaczki

Kiedyś zostałam poproszona o przygotowanie kolacji na zamówienie. Oto co zrobiłam na deser.

Przepis przysłała Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic

op. ciasta francuskiego, kubeczek serka ricotta, szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu), 2 łyżki rodzynek , marcepan (wielkość batona 10-15 dag), 100 ml rumu, op. cukru waniliowego, łyżeczka cukru, jajko.

Reklama

1. Wiśnie (osączone z kompotu) zalej rumem, odstaw na godzinę. Ciasto francuskie rozwiń, całe dokładnie posmaruj serkiem ricotta, posyp cukrem waniliowym.

Wiśnie lekko osącz z rumu, rozsyp na cieście. Marcepan pokrój na malutkie kawałeczki, posyp ciasto. Dość ciasno zwiń, formując roladę. Ostrym nożem pokrój na plastry grubości około 3 cm.

2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż ślimaczki w dość dużych odstępach. Jajko roztrzep, posmaruj ślimaczki, posyp rodzynkami i cukrem. Piekarnik rozgrzej do temp. 190°C. Wstaw blachę, piecz ok. 20 minut, aż ślimaczki będą miały złoty kolor. Ostudź.

czas przygotowania 40 min, ilość porcji 20, cena za porcję 1,70 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej