Galaretka z brzoskwiń z kremem

Składniki na 6 porcji: 1/2 kg dojrzałych brzoskwiń, 15 dag białego sera mielonego, 2 łyżki mielonego maku, 200 ml śmietanki 30 proc., 1 galaretka brzoskwiniowa, 1 kieliszek amaretto,1 łyżka cukru pudru, 1 śmietan fix

1. Jedną brzoskwinię odłożyć do dekoracji, resztę sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki. Jeden owoc pokroić w kosteczkę, resztę zmiksować na puree.

2. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku i wymieszać z brzoskwiniami – puree i pokrojonymi. Do pucharków wlać połowę musu brzoskwiniowego i wstawić do lodówki, aby stężał.

Reklama

3. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem, kilka łyżek odłożyć do dekoracji. Resztę połączyć delikatnie z serem, amaretto i makiem, wyłożyć do pucharków, przykryć zastygającą galaretką. Po schłodzeniu udekorować pozostałą bitą śmietaną i odłożoną brzoskwinią.

Przygotowanie: ok. 80 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej