Glazurowane muffinki

Składniki na 8 sztuk 7 dag czekolady deserowej, 20 dag masła albo margaryny, 10 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, szczypta soli, 3 jajka, 20 dag mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łyżek mleka, 10 dag konfitury truskawkowej, trochę cukru pudru.

1 Czekoladę posiekaj, stop w gorącej kąpieli wodnej. Odstaw, aby przestygła. Masło utrzyj ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, domieszaj kolejno jajka. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszaj mikserem i rozdziel.

Jedną połowę połącz z czekoladą, drugą – z mlekiem. Wgłębienia w formie na muffiny wyłóż papierowymi foremkami. Do każdego dołeczka na przemian nałóż porcje ciemnego i jasnego ciasta.

Reklama

2 Muffinki piecz 20 minut w temp. 175 st. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko, posmaruj nią babeczki. Do każdej przyłóż szablon z serduszkiem. Oprósz cukrem pudrem.

Przygotowanie ok. 50 min, 1 sztuka zawiera ok. 390 kcal. Ok. 1,50 zł za sztukę

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto: 25 dag mąki • jajko • 3 dag masła • 90 ml wody • szczypta soli Nadzienie: 50 dag twarogu sernikowego • 40 dag brzoskwiń z puszki • 3 jajka • 6 dag masła • 10... więcej