Gruszki w wiśniowej glazurze z lodami

Skład na 4 porcje: ● 4 twarde gruszki, najlepiej klapsy ● 1/2 l litra soku wiśniowego ● 8 łyżek brązowego cukru ● szczypta cynamonu ● sok z połowy cytryny ● owoce sezonowe i garść orzechów włoskich ● lody waniliowe

Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji około 2,50 zł

1. Gruszki obieramy, gniazda nasienne wydrążamy, owoce skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

Reklama

2. Sok wiśniowy wlewamy do płaskiego rondla, dodajemy brązowy cukier i szczyptę cynamonu, całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.

3. Do syropu wkładamy połówki gruszek. Gotujemy 15 minut uważając, żeby owoców nie rozgotować. Gruszki wyjmujemy, a syrop gotujemy na wolnym ogniu.

Gdy zgęstnieje, ponownie wkładamy do niego owoce. Studzimy. Gruszki podajmy na zimno lub podgrzane, z lodami, udekorowane sezonowymi owocami i orzechami, polane syropem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Rewia

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej