Gruszkowa rozeta

Składniki na 8-10 porcji: 25 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 2 jajka, 10 dag drobnego cukru, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, 3 średnie gruszki, 1/2 cytryny.

Reklama

1. Mąkę przesiej z proszkiem i z solą. Utrzyj masło z cukrami na puszystą masę. Pojedynczo domieszaj jajka. Ucieraj masę, stopniowo wsypując mąkę i wlewając olej. Przygotowane ciasto przełóż do tortownicy.

2. Gruszki obierz i przekrój na połowy. Wydrąż gniazda nasienne, ponacinaj, skrop sokiem z cytryny. Ułóż je na wierzchu ciasta (ponacinaną stroną do góry). Piecz 45 minut w 170°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej