Herbatniki na różne sposoby

Te zwykłe ciastka mogą bardzo przydać się w kuchni – ułatwią przygotowanie sernika, tortu, dekoracji do deserów. Zaskoczą też gości, podane jako... kanapki!

1. Zamiast musli

Pokruszone herbatniki dobrze sprawdzą się jako dodatek do jogurtu lub mleka na śniadanie. Możesz dodatkowo wymieszać je z suszonymi owocami, np. rodzynkami czy posiekanymi orzechami.

Reklama

2. Spód do sernika

Łatwo przygotować go właśnie z herbatników. Najlepiej pokrusz je wałkiem lub zmiel. Następnie dodaj stopione, lekko schłodzone masło – tyle, aby masa się skleiła i miała konsystencję mokrego piasku – po czym wyłóż nią formę (tortownicę), ugnieć i zostaw, aby tak przygotowany spód stężał.

3. Słodkie „kanapki”

Efektowna, łatwa i szybka do przygotowania słodka przekąska – herbatniki a'la sandwich! Takie „kanapeczki” możesz podać przełożone słodkim serkiem, czekoladą, kremem (np. do napoleonek). W środku możesz ukryć niespodziankę – np. kawałki owoców.

4. Błyskawiczny deser

Zmielone lub drobno pokruszone wałkiem herbatniki plus duży kleks bitej śmietany, budyniu, serka, jogurtu – do wyboru. Do tego drobna dekoracja i masz gotowy szybki, smaczny deser.

5. Na boki tortu

Zamiast mielonych orzechów, migdałów, płatków lub startej czekolady, do oklejenia boków tortu posmarowanych kremem, możesz użyć pokruszonych ciastek – herbatników.

6. Chrupiący dodatek

Lubisz bloki i masy czekoladowe? Najlepiej smakują, gdy w środku są chrupiące bakalie, np. orzechy i migdały. Jednak możesz zastąpić je właśnie herbatnikami! Połam je na kawałki (nie za małe), połącz z masą i zastudź.

7. Panierka do owoców

Owoce, np. winogrona, możesz nadziać na wykałaczki, zanurzyć w syropie (miodzie) i okleić zmielonymi herbatnikami. Serwuj same lub do deski serów.

8. Chatka dla szkraba

Z kilku herbatników i twarogu możesz wyczarować serową chatkę – dzieci będą zachwycone! Serkowi (np. z bakaliami) trzeba nadać kształt domku, a ściany i dach zrobić z herbatników.

9. Posypka do dań Krem w pucharku, budyń, lody czy słodki twarożek – każdy z tych deserów możesz posypać pokruszonymi herbatnikami! Taka posypka pasuje także do niektórych ciast, np. makowca – najpierw go polukruj, a następnie posyp, tak by okruszki się przykleiły.

10. Moczone w...

... stopionej czekoladzie, karmelu, syropie klonowym, gęstym soku, a dla dorosłych w alkoholu (np. adwokacie) – tak podane herbatniki od razu przestają być pospolitymi ciastkami, a stają się oryginalną przekąską.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej