Jabłeczne różyczki

Ciasto: 180 g tłuszczu do pieczenia, 1 i 1/4 szklanki cukru pudru (150 g), 2 szklanki mąki (350 g), 1 duże jajko, 1 żółtko. Masa: 1,5 kg jabłek, 2 łyżeczki cynamonu (5 g), 1/2 szklanki wody, sok z 1 cytryny.

PRZYGOTOWANIE: ok. 60 minut

1 Połączyć mąkę z cukrem pudrem, kostką do pieczenia Kasia, jajkiem i żółtkiem. Szybko zagnieść ciasto.

Reklama

2 Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w cienkie plasterki.

3 Wlać wodę i sok z cytryny do garnka. Wrzucić plasterki jabłka i podgrzewać przez 2-3 minuty (nie doprowadzić do wrzenia, plasterki jabłka muszą być miękkie, aby łatwo je było formować).

4 Foremki do muffinek nasmarować kostką do pieczenia Kasia. Ciasto rozwałkować na placek, wyciąć z niego 12 kółek (szklanką), wylepić nimi nasmarowane foremki. Pośrodku układać plasterki jabłka tak, by utworzyły kształt róży.

Aby ułatwić sobie zadanie, zacząć od warstwy zewnętrznej: formując z plasterków jabłek fale, rozkładać je (dość ciasno) od brzegów foremki, kierując się ku środkowi.

5 Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C (180°C z termoobiegiem). Piec 40-50 minut. Posypać cynamonem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej