Jabłka zapiekane pod kruszonką

★ SKŁADNIKI (na 4 porcje): 500 g jabłek • 2 łyżki masła • łyżeczka cynamonu • 4 łyżki brązowego cukru • 50 g płatków owsianych • 40 g masła • 50 g mąki owsianej (wystarczy zmielić płatki owsiane).

Jabłka cienko obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć owoce. Dodaj cynamon i 2 łyżki cukru. Duś na małym ogniu, aż jabłka zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z patelni.

Reklama

Przełóż do miski płatki owsiane, masło, mąkę oraz resztę cukru. Rozgnieć i rozetrzyj w palcach, aż wszystkie składniki się połączą.

Rozdziel do żaroodpornych naczynek (przygotuj oddzielne dla każdej osoby) przestudzone jabłka. Na wierzch każdej porcji nałóż część przygotowanej kruszonki. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Piecz jabłka 15-20 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej