Jabłkowe róże w cieście francuskim

Skład na 6–8 sztuk: ● opakowanie ciasta francuskiego ● 4 jabłka z czerwoną skórką ● 3 łyżki cukru pudru ● 1 łyżeczka cynamonu ● 2 łyżki roztopionego masła ● 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Czas przygotowania 50 minut. Cena sztuki 1,10 zł.

Reklama

1. Gotujemy wodę z kwaskiem cytrynowym w rondelku. Jabłka kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Pokrojone na cienkie plastry, wrzucamy na chwilę do gotującej się wody, by lekko zmiękły.Odcedzamy, kładziemy na talerz do ostygnięcia.

2. Cukier puder mieszamy z cynamonem i masłem, by powstała gęsta masa.

3. Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania. Nie rozwijamy. Kroimy na paski ok. 2 cm szerokości i dopiero rozwijamy. Paski ciasta smarujemy masą cynamonową.

4. Na cieście układamy plasterki jabłek, by ich półokrągła część wystawała ok. 1,5 cm ponad górną krawędź. Powinny lekko zachodzić na siebie. Zwijamy ciasto z jabłkami w luźny rulonik. Zaklejamy na końcu i układamy na blasze. Pieczemy w temperaturze 180–200°C przez 15–20 minut.

Wartość odżywcza sztuki 166 kcal Białko 1,9 g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 30 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej