Jagodowa pianka

Składniki na 12 porcji: BISZKOPT: ■ 2 jajka ■ 2 łyżki cukru ■ 3 łyżki mąki tortowej ■ łyżka mąki pszennej ■łyżka kakao; PIANKA: ■ pół kg serka mascarpone ■ pół l kremówki ■ 40 dag jagód ■ 6 łyżeczek żelatyny ■ 3/4 szklanki cukru ■ pół szklanki wody.

Reklama

Przyrządzanie:

➊ Białka ubij najpierw z cukrem, a potem z żółtkiem. Dodaj mąkę oraz kakao i wymieszaj.

➋ Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw je na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do 160°C.

➌ Jagody posyp cukrem i podgrzej. Połącz z rozpuszczoną w wodzie żelatyną i zmiksuj blenderem.

➍ Serek mascarpone ubij z kremówką, po czym wymieszaj z jagodową masą. Wylej ją na ciasto i wstaw do lodówki. Gotowy tort udekoruj według uznania.

Magdalena Kaczmarek z Poznania

Jedna porcja: 2,50 zł

➜ Przygotowanie: 80 min ➜ Stopień trudności: trudne ➜ Kalorie: 350

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Super TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej