Jagodowy sernik na zimno

Składniki na 12 porcji 10 dag masła albo margaryny, 23 dag biszkoptów, 5 łyżeczek żelatyny, 40 dag jagód, 10 dag cukru, 1 cytryna, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany kremówki, melisa cytrynowa do dekoracji

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut

Reklama

1. Masło (margarynę) stopić, odstawić do przestudzenia. Ciastka biszkoptowe pokruszyć w malakserze albo włożyć do foliowego worka i „przeprasować” wałkiem do ciasta. Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć pergaminem. Okruszki wymieszać z masłem. Masą wylepić spód tortownicy. Wstawić do lodówki na 30 minut.

2. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, odstawić, by spęczniała. Jagody przebrać, opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osączyć na sitku. Garść jagód odłożyć do dekoracji. Połowę pozostałych jagód zmiksować z cukrem. Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.

Twaróg utrzeć ze skórką i sokiem cytrynowym oraz jagodowym musem. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie domieszać do ucieranej masy. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Ostrożnie połączyć z masą serową. Odstawić w chłodne miejsce na około 10 minut.

3. Kiedy masa zacznie lekko tężeć, dodać drugą połowę jagód i wylać na przygotowany spód. Sernik wstawić na 6 godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować odłożonymi jagodami oraz melisą cytrynową.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej