Jogurtowa pianka malinowo-brzoskwiniowa

Składniki (na 12 porcji): Do spodu: 3 jajka, 1/2 szkl. cukru, 2/3 szkl. mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej , 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku od pieczenia, 3 łyżki posiekanych pistacji. Do mas owocowych: 30 dag malin, 4 brzoskwinie, 3 szkl. śmietany kremówki, 2 szkl. jogurtu, 1/2 szkl. cukru, 7 łyżeczek żelatyny, 1 cukier waniliowy, sok z 1/2 cytryny.

Spód: oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszaj z żółtkami. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy jajecznej. Dodaj pistacje. Delikatnie wymieszaj.

Reklama

Tortownicę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 25 minut. Wystudź.

Masy owocowe: maliny opłucz, osącz. Brzoskwinie obierz, usuń pestki. Żelatynę namocz, rozpuść, podgrzewając. Jogurt utrzyj z sokiem cytrynowym oraz cukrem i cukrem waniliowym. Ubij 2 szkl. śmietany, wymieszaj ją z masą jogurtową. Maliny i brzoskwinie osobno zmiksuj.

Masę jogurtowo-śmietanową podziel na 3 części. Do jednej dodaj mus brzoskwiniowy, do drugiej – 2/3 musu malinowego, a do trzeciej – resztę zmiksowanych malin.

Do każdej masy domieszaj 1/3 żelatyny. Na spodzie rozsmaruj masę brzoskwiniową. Schładzaj ją 10 minut. Następnie wylej jaśniejszą masę malinową. Schładzaj 10 minut. Na koniec wylej ostatnią masę z malinami.

Tort wstaw do lodówki (na ok. 6 godzin). Resztę śmietany ubij. Posmaruj nią boki tortu i udekoruj jego wierzch. Dodatkowo piankę możesz ozdobić świeżymi malinami oraz posiekanymi pistacjami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej