Jogurtowce z nutką ajerkoniaku

Składniki na 15 sztuk: ciasto: 1 szkl. mąki tortowej, po 1/2 szkl. mleka i wody, 10 dag masła, 4 jajka, 1 łyżeczka brązowego cukru, szczypta soli. Krem: 40 dag jogurtu greckiego, 300 ml śmietany 30 proc., 3 łyżki ajerkoniaku, po 3 łyżeczki cukru pudru i wanilinowego, 2 łyżki żelatyny, owoce do dekoracji kremu, np. maliny lub ciemne winogrona, cukier puder do posypania.

Reklama

1 Przesiej mąkę. Mleko zagotuj z wodą, masłem, cukrem i solą. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia i wsyp mąkę. Energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ponownie podgrzej przez 3–4 minuty, ciągle mieszając. Przełóż do miski, miksuj, dodając po jednym jajku. Kolejne jajko wbijaj dopiero, gdy poprzednie połączy się z ciastem.

2 Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj (za pomocą szprycy z grubą końcówką) po porcji ciasta. Piecz w 200 st. przez ok. 25 minut. Zostaw ptysie na kratce do całkowitego wystygnięcia.

3 Jogurt połącz z cukrami. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, połącz z jogurtem i ajerkoniakiem. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach ciepłej wody i wlej cienkim strumieniem do kremu. Wymieszaj.

4 Ptysie poprzekrawaj. Spody napełnij kremem. Ułóż owoce (winogrona przekrój i wypestkuj). Przykryj wierzchami, oprósz cukrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej