Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Skład na 15 porcji: Ciasto: ● 1 szklanka mąki pszennej ● pół szklanki mąki krupczatki ● pół szklanki cukru ● 2 żółtka ● kostka masła lub dobrej margaryny ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 4-5 łyżek jogurtu naturalnego Nadzienie: ● 1 kg rabarbaru ● niepełna szklanka cukru ● 1,5 łyżeczki cynamonu w proszku

1.Obydwie mąki, cukier, tłuszcz, żółtka, proszek do pieczenia i jogurt zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, na pół godziny wkładamy o lodówki.

2. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy rabarbar. Zasypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy i odstawiamy.

Reklama

3. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy jedną, rozwałkowaną częścią ciasta. Nakłuwamy widelcem.

4. Na ciasto wysypujemy rabarbar osączony z soku, który puścił. Nakrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta, ponownie nakłuwamy i wkładamy na 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 185-190ºC. Pieczemy na złoty kolor.

Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 0,80 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 194 kcal Białko 2,8 g/Tłuszcz 7,7 g/Węglowodany 31 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Rewia

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej