Jogurtowiec z owocami lasu

Spód ● 160 g ciasteczek maślanych ● 70 g miękkiego masła. Dekoracja i masa ● 1,2 kg jogurtu naturalnego ● szklanka kremówki ● szklanka cukru ● opakowanie cukru waniliowego ● 4 łyżki żelatyny (możesz użyć jej roślinnego odpowiednika – agaru) ● 1/3 szklanki mleka (może być roślinne) ● 2-3 szklanki owoców leśnych ( jagód, jeżyn) ● syrop karmelowy do polania ciasta (może być również inny) ● listki mięty lub melisy

Reklama

8-10 porcji, przygotowanie ok. 40 minut + czas tężenia porcja: 380 kcal, cena: 1,80-2,60 zł.

1. Ciastka pokrusz w malakserze lub zblenduj (możesz je też rozwałkować). Dodać roztopione masło, wymieszaj, aby powstała masa o konsystencji mokrego piasku.

2 Masą z ciasteczek wyłóż spód tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociśnij. Tortownicę wstaw do lodówki na czas przygotowania masy jogurtowej oraz owoców.

3. Owoce przebierz, umyj na sicie i dokładnie osącz. Połowę odłóż.

4. Żelatynę rozpuść w gorącym mleku, cały czas mieszając, a następnie przestudź. Jogurt zmiksuj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Ubij śmietanę, dodaj do masy jogutrowej.

5 Następnie wlej ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Do masy dodaj połowę owoców, wymieszaj łyżką. Tężejącą masę przelej powoli na zastudzony spód z ciasteczek, po czym wstaw do lodówki na około 2 godziny, aż całkiem stężeje.

6 Gdy ciasto jest już gotowe (całkowicie zastudzone), wyjmij je z lodówki, a następnie ostrożnie z tortownicy. Przełóż na duży talerz lub paterę. Następnie udekoruj, polewając syropem karmelowym (dowolną ilością). Na wierzchu jogurtowca rozłóż odłożone owoce leśne. Udekoruj całość listkami świeżej melisy lub mięty.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej