Kajmak orzechowo-migdałowy

Skład na 20 porcji: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 6 jajek, kostka margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka cukru, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 10 dag orzechów włoskich, puszka słodkiego skondensowanego mleka, kostka masła, 200 g płatków migdałowych.

1. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy proszek do pieczenia i 6 żółtek. Zagniatamy na jednolite ciasto, dzielimy na pół. Każdą część osobno podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200ºC.

2. Z białek ubijamy pianę, dodając do niej najpierw cukier, potem mąkę ziemniaczaną. Na każdy z podpieczonych placków wykładamy połowę piany, posypujemy ją rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Obydwa placki pieczemy ok. 15 minut na złoto.

Reklama

3. Zamkniętą puszkę mleka zalewamy całkowicie wodą, gotujmy 3 godziny na małym ogniu, studzimy. Masło miksujemy, dodając stopniowo ostudzony kajmak z puszki. Pierwszy placek smarujemy połową masy kajmakowej, nakrywamy ją drugim plackiem ciasta. Lekko dociskamy, smarujemy drugą częścią masy i posypujemy płatkami migdałowymi.

Czas przygotowania: 200 minut. Cena jednej porcji: ok. 1,60 zł

Wartość odżywcza jednej porcji: 645 kcal. Białko: 17 g/Tłuszcz: 57 g/Węglowodany: 48 g.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Rewia

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej