Kakaowe ciasto z wiśniówką

Składniki Spód: 15 dag masła, 1 i 1/4 szklanki cukru pudru, 4 jajka, 1/3 szklanki krupczatki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki płatków owsianych, czubata łyżka kakao, 150 ml likieru wiśniowego, 2 łyżki tartej czekolady mlecznej, tłuszcz i mąka do formy Krem: kakaowy 25 dag masła, szklanka cukru pudru, 5 łyżek kakao Wierzch: 15 dag polewy czekoladowej

Reklama

1. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Wmieszaj płatki owsiane i mąkę z proszkiem do pieczenia oraz likier. Z białek ubij sztywną pianę i razem z kakao i czekoladą wmieszaj do ciasta.

2. W natłuszczonej i wysypanej mąką blasze rozsmaruj ciasto. Piecz w 180°C ok. 25 min.

3. Miękkie masło utrzyj z cukrem i kakao na gładki krem. Rozsmaruj go na wystudzonym cieście i wstaw do lodówki do stężenia.

4. Rozpuść polewę czekoladową i 2/3 rozsmaruj na stężałym kremie. Resztę polewy przełóż do małego rożka papierowego i udekoruj powierzchnię według własnego pomysłu, np. w paseczki lub esy-floresy. Pokrój ciasto na porcje.

Zamiast wiśniówki do takiego ciemnego ciasta można dodać niezawodny rum. Świetnie się z nim komponuje także likier pomarańczowy, czy orzechowy.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej