Kakaowy biszkopt z kremem

Skład na 24 porcje: ● 3 jaja ● 220 g cukru ● 50 g mąki ● 50 g mąki kukurydzianej ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 20 g kakao ● 200 g suszonej żurawiny ● 400 ml soku żurawinowego ● 500 g serka mascarpone ● 500 g śmietany 30 proc. ● 70 g cukru pudru ● 5 łyżek żelatyny

Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł.

1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze 125 g cukru na pianę. Stopniowo dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Następnie łączymy z różnymi rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy na prostokątnej blasze wyłożonej pergaminem 15 minut w 200ºC.

Reklama

2. Żurawinę namaczamy w soku, aby dobrze napęczniała, a następnie zagotowujemy z 95 g cukru. 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do owoców. Odstawiamy, aby masa zgęstniała.

3. Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i łączymy z bitą śmietaną, delikatnie mieszamy. Rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie, studzimy i dodajemy do serowo-śmietanowej masy, mieszamy.

4. Na ostudzony biszkopt wykładamy tężejącą galaretkę z owocami, a na nią masę serowo-śmietanową. Dekorujemy żurawiną. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Wartość odżywcza porcji 260 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 17 g/Węglowodany 23 g.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej