Kakaowy pleśniak z owocami

Składniki: 5 jaj • 3 szklanki mąki • 1,5 szklanki cukru • 1 kostka margaryny • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 paczki budyniu waniliowego • 2 łyżki kakao • wiśnie drylowane • owoce sezonowe

Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj pół szklanki cukru, 5 żółtek i kostkę margaryny. Zagnieć.

Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj 2 łyżki kakao. Białka ubij ze szklanką cukru. Gdy piana będzie sztywna, wsyp 2 budynie i ponownie zmiksuj.

Reklama

Ciasto kakaowe wylep na blasze wysmarowanej masłem. Ułóż na niej owoce i posyp całość pokruszoną drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozsmaruj pianę.

Piecz pleśniaka 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Kurier TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej