Karmelowy tort z kruszonką i pomarańczami

Składniki na 16 porcji 7 jajek, 20 dag masła, 15 dag + 1 łyżeczka cukru, 30 dag mąki pszennej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka, 50 dag mielonego twarogu, 20 dag gęstej kwaśnej śmietany, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 10 dag sosu karmelowego do deserów, 4 pomarańcze, cukier puder do posypania, tłuszcz i mąka do blachy

1. Rozbij 3 jajka, oddziel żółtka od białek. Utrzyj 10 dag masła z 5 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj żółtka. Połowę mąki pszennej przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy i dolej mleko. Utrzyj całość mikserem. Białka połącz z łyżeczką cukru, ubij na sztywno, a następnie delikatnie domieszaj do ciasta.

Reklama

2. Blachę o wymiarach 24 x 24 cm natłuść, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 15 minut.

3.Twaróg utrzyj ze śmietaną i 5 dag cukru. Dodaj 3 jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Masę serową wymieszaj, a potem rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Ciasto wstaw do piekanrika na kolejne 15 minut.

4. W tym czasie z pozostałego masła, reszty cukru i jajka zagnieć kruszonkę. Pomarańcze obierz, usuń białą skórkę, z miąższu powycinaj cząstki. Sernik wyjmij z piekarnika. Na wierzchu ułóż pomarańcze. Posyp kruszonką. Piecz jeszcze 30 minut. Wystudź. Oprósz cukrem pudrem. Podawaj np. z dodatkiem sosu karmelowego.

Przygotowanie ok. 1 godziny i 15 minut. 1 porcja 400 kcal.

Będzie faworytem amatorów krówek i kajmaku. Możesz go upiec także z gruszkami. Pamiętaj, że do ciast najbardziej nadają się owoce soczyste, dojrzałe, ale dosyć twarde.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej