Kawowy tort lodowy

Składniki na 10-12 porcji: 900 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc., 250 ml słodzonego mleka skondensowanego, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 1 i ½ łyżki spirytusu, 1 szklanka mleka 3,2 proc., 2/3 szklanki cukru, 6 żółtek, 150 ml gęstej śmietany 18 proc., 2 okrągłe wafle

Przygotowanie:

Reklama

1. Kawę rozpuść w minimalnej ilości wrzątku. Wlej spirytus, wystudź. 400 ml śmietanki ubij mikserem na sztywno. Następnie wlej mleko skondensowane oraz napar z kawy, ubijaj aż masa osiągnie konsystencję lekkiej pianki.

Wlej do pojemnika, włóż do zamrażarki na 3 godz. Co 30 min zmiksuj, by nie wytworzyły się w niej kryształki lodu. Na spodzie tortownicy połóż 1 wafel i wyłóż lekko zamrożone lody kawowe. Włóż do zamrażarki na co najmniej 5 godzin.

2. W rondelku zagotuj mleko z po zostałą śmietanką. Żółtka utrzyj z cukrem. Wlej połowę mleka, zmiksuj. Przelej do rondelka, podgrzewaj aż masa zgęstnieje. Wystudź a następnie dodaj śmietanę, zmiksuj. Włóż do zamrażarki na kilka godzin.

Przez pierwsze 3 godziny masę miksuj co 30 min. Tort wyłóż na paterę. Wierzch udekoruj kulkami lodów śmietankowych i kawałkami wafla.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania) : 30 minut. Porcja: 470 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej