Kawowy warstwowiec z wiśniami

Składniki na 12 porcji: 5 jajek, 15 dag cukru, 4 torebki cukru waniliowego, 18 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 dag mielonych migdałów, 2 łyżki kakao, 1 szklanki wiśni z kompotu, 5 łyżek kawy cappuccino w proszku, 7 łyżeczek żelatyny, 1 i 1/3 litra śmietany kremówki, 1 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix, kakao do oprószenia ciasta.

Zdjęcie

Kawowy warstwowiec z wiśniami /123/RF PICSEL
Kawowy warstwowiec z wiśniami
/123/RF PICSEL

Czas przygotowania: 80 minut (bez chłodzenia ciasta). 1 porcja: 410 kcal. Cena porcji: 2,40 zł

PRZYGOTOWANIE:

1. Jajka wymieszaj z 4 łyżkami gorącej wody, cukrem i 1 torebką cukru waniliowego. Następnie ubij na puszystą masę w gorącej kąpieli wodnej. Delikatnie wymieszaj z mąką i proszkiem. Odmierz 1/3 ciasta, połącz je z migdałami. Resztę ciasta wymieszaj z kakao.

Reklama

3 blachy wyłóż pergaminem. Na jednej rozsmaruj ciasto migdałowe, na pozostałych po porcji ciasta czekoladowego. Piecz po 20 minut w 175 st. Wystudź.

2. Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając na małym płomieniu. Kawę rozpuść w 6 łyżkach wrzątku. Ubij 4 szklanki śmietany z 2 cukrami waniliowymi. Wymieszaj z kawą. Ostrożnie połącz z żelatyną.

Jeden czekoladowy placek ułóż na blasze. Posmaruj 1/3 kremu, posyp wiśniami i połóż drugi placek czekoladowy. Przykryj go 1/3 kremu i plackiem migdałowym. Rozsmaruj na nim resztę kremu. Schładzaj 3 godziny.

Resztę śmietany ubij z ostatnim cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Wyciśnij przez szprycę na wierzch kremówki, Przed podaniem oprósz kakao.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej