Kładzione piwosze

Składniki na 25 sztuk. Ciasto: 30-35 dag mąki pszennej, 300 ml pszenicznego lub bezalkoholowego piwa, 100 ml mleka, 3 dag świeżych drożdży, 2 jajka, 2 łyżki cukru, szczypta soli. Dodatkowo: cukier puder do posypania, olej do głębokiego smażenia.

Reklama

1. Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem i utrzyj. Podgrzej mleko i wlej parę łyżek do drożdży. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by zaczyn podwoił swą objętość.

2. Do reszty mleka wlej piwo, wbij jajka i krótko wymieszaj. Wlej wyrośnięty zaczyni wsyp partiami mąkę – ciągle mieszaj. Ciasto powinno być dość gęste i powoli spływać z łyżki. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce na godzinę – ciasto znów urośnie.

3. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej olej – niecałą szklankę. Ciasto nabieraj łyżką i wkładaj do oleju. Smaż, obracając kuleczki, by zrumieniły się z każdej strony. Osusz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj posypane cukrem pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej