Klasyczna wuzetka z kawową nutką

Składniki (na 12 porcji) : 15 dag margaryny, 1 szkl. cukru, 5 jajek, 1 szkl. mąki pszennej, po 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 szklanki śmietany kremówki, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 3 łyżeczki żelatyny, 5 łyżek cukru pudru. Do dekoracji: bita śmietana, owoce i czekoladki.

1. Margarynę utrzyj z cukrem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Kiedy masa margarynowa będzie puszysta, utrzyj ją z dodawanymi kolejno żółtkami. Obie mąki wymieszaj z kakao, kawą i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Schłodzone białka ubij na sztywno. Delikatnie domieszaj do ciasta.

Reklama

2. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz 45 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. W tym czasie żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw, a kiedy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Ostrożnie połącz ją z żelatyną.

3. Ciasto rozetnij na dwa placki. Przełóż je tężejącą śmietaną. Wstaw do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Gotowe ciasto potnij na porcje (na szczególne okazje powycinaj foremką okrągłe ciastka). Wierzch każdej porcji udekoruj rozetką bitej śmietany, czekoladką oraz owocami pokrojonymi na kawałki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej