Klasyczny nugat

Składniki na 6-8 sztuk: 25 dag orzechów laskowych lub pistacji, 25 dag cukru, 65 ml miodu, 125 ml wody, 3 białka, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, szczypta soli.

Zdjęcie

Klasyczny nugat /123/RF PICSEL
Klasyczny nugat
/123/RF PICSEL

Przygotowanie:

1. Orzechy lub pistacje posiekaj (ale nie za drobno). Płaską formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Białka włóż do garnka. Dodaj szczyptę soli i ubijaj ok. 10 min mikserem na sztywną pianę, pod koniec wsypując łyżeczkę cukru. Piana ma być gładka, lśniąca i bardzo sztywna.

2. Do rondelka wlej wodę, dodaj pozostały cukier, miód oraz ekstrakt waniliowy. Podgrzewaj na niewielkim ogniu 15-20 minut, aż do otrzymania gęstego syropu o temperaturze 125-130°C. Miksując ostrożnie wlej syrop cienkim strumieniem do ubitych białek.

Reklama

Całość miksuj jeszcze 10-15 minut, aż powstanie bardzo sztywna, błyszcząca masa. Następnie garnek postaw na małym ogniu i podgrzewaj ok. 3 minut, ciągle miksując, aż masa zacznie odchodzić od ścianek. Na koniec wrzuć posiekane orzechy lub pistacje, wymieszaj.

3. Masę wyłóż do foremki i odstaw do zastygnięcia – najpierw w temperaturze pokojowej a następnie do lodówki. Rada: Możesz sama przygotować ekstrakt waniliowy.

3 strąki wanilii (przekrojone wzdłuż) włóż do buteleczki i zalej wódką, rumem lub brandy (strąki muszą być zakryte). Zakręć i trzymaj ok. 2 miesiące w ciemnym, chłodnym miejscu (nie w lodówce), od czasu do czasu potrząsając.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej