Kokosowe kuleczki rafaello

Skład na 50 kulek: 20 dag masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko, 20 dag wiórków kokosowych, 2 opakowania herbatników (170 g razem), 50 sztuk całych migdałów.

Reklama

Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodaję jajko i wiórki kokosowe (5 łyżek wiórków odkładam do dekoracji). Mieszam. Powstałą masę wkładam na godzinę do lodówki. Sparzone migdały obieram ze skórki. Herbatniki kruszę, dodaję do masy, całość dobrze mieszam. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej wciskam migdał. Kuleczki obtaczam w odłożonych wiórkach kokosowych i wkładam do lodówki, żeby zastygły.

Czas przygotowania 1,5 godz. Cena kuleczki 0,15 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej