Kołacze z agrestem

Składniki na 6 porcji: 20 dag mąki pszennej, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1-2 łyżki gęstej śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 dag mielonych migdałów, 5 dag cukru, 20 dag masła, jajko, żółtko, 30 dag agrestu, cukier gruboziarnisty.

Reklama

1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, proszek budyniowy, mielone migdały, cukier, jajko, żółtko i śmietanę. Zagnieć ciasto, schłodź je.

2. Ciasto rozwałkuj. Wykrój krążki. Na środek nałóż agrest, brzegi zawiń do środka. Posyp grubym cukrem. Piecz je 35 minut w temperaturze 180°C. Gorące posyp cukrem pudrem. Możesz podawać ciepłe.

Przepis pani Renaty Wójcik z Tuchowa

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej