Kolorowa kostka z leśnymi owocami

Składniki: 50 dag ciasta francuskiego, jajko do posmarowania, 300 ml mleka, torebka budyniu waniliowego, 6 łyżek cukru, 10 dag masła, 20 dag dowolnych owoców leśnych. Polewa: 1 i 1/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki gorącej wody oraz 5 dag dżemu z owoców leśnych do posmarowania.

Przygotowanie ok. 60 minut • Porcja ok. 220 kcal • Koszt porcji ok. 90 gr • Przepis na 20 porcji

Reklama

1. Ciasto rozwałkuj na placek 50x40 cm. Następnie pokrój je na cztery jednakowe pasy. Ułóż je na dwóch blachach.

2. Powierzchnię dwóch pasów posmaruj roztrzepanym jajkiem, a wszystkie pasy ponakłuwaj gęsto widelcem, żeby podczas pieczenia ciasto się nie wybrzuszyło. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C około 20 minut.

3. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj gęsty, gładki krem. Wystudź go, stale mieszając. Nas tępnie zmiksuj i dodaj pokrojone w kawałki masło. Zmiksuj wszystko razem na gładko.

4. Krem wyłóż na dwa pasy ciasta, które nie są posmarowane jajkiem. Powciskaj w krem owoce.

5. Pozostałe pasy posmaruj dżemem i polewą cukrową utartą z cukru, soku cytrynowego i wody. Dociśnij te pasy do pasów z kremem i wstaw do lodówki do stężenia. Schłodzone pokrój na porcje.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej