Kolorowy piankowiec

Skład na 15 porcji. Biszkopt: 6 jaj, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki tortowej, łyżka mąki ziemniaczanej , łyżeczka cukru waniliowego Masa: kostka masła, 3 żółtka, 1 galaretka owocowa np. agrestowa , 4 banany Pianka: 3 białka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 galaretka np. wiśniowa oraz do dekoracji 2-3 banany i galaretka o dowolnym smaku

Przygotowanie: Biszkopt: Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Obydwie mąki przesiewamy i mieszamy. Gdy piana jest gęsta, dodajemy na przemian po jednym żółtku i po łyżce zmieszanej mąki. Masę wykładamy do tortownicy, pieczemy około 35 minut w temperaturze 180ºC. Odstawiamy do wystygnięcia.

Reklama

Masa: Masło ucieramy z żółtkami, dodając po łyżce rozgniecionych bananów. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, tężejącą dodajemy do masy, miksujemy. Wykładamy na biszkopt, wstawiamy do lodówki.

Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy. Białka ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy tężejącą galaretkę. Pianę wykładamy na masę, na piance układamy plasterki bananów, polewamy tężejącą trzecią galaretką rozpuszczoną w szklance gorącej wody.

Czas przygotowania 120 minut. Cena jednej porcji około 0,75 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 265 kcal, Białko 17 g, Tłuszcz 19 g, Węglowodany 68 g

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej